Wildcardsanger - Peter Andersen

Der er ingen fjer, intet glimmer, pynt eller pailletter og slet ingen Swarowski-krystaller at spore i lobbyen på Scandic Hotel i København denne mandag morgen. Til gengæld går en lille mand iklædt sorte cowboybukser, en regnbuestribet sweater og helt korttrimmet hår, rastløst frem og tilbage med sin mobiltelefon mod øret, og den anden arm hvilende på albuen.

DQ er navnet, eller Peter Andersen, når han ikke iført kæmpe rober, fjer og stene og synger “I’m your Drama Queen tonight”. Han kom med i Melodi Grand Prix-finalen på et wildcard, men endte med at løbe med sejren foran etablerede navne som James Sampson, Annette Heick, Me & My, Jørgen Olsen og Stig Rossen. Og en dramadronning det var han, da han med tårer i øjenkrogene indtog scenen med ordene “Tusind tak. Hvad kan jeg sige? I er for vilde”, og da han med sølvkonfetti fygende om ørene sang vindernummeret igen i en rus af lykke.

- Jeg kan slet ikke huske, hvad jeg tænkte. Jeg genså det i går aftes, og man siger altså meget, når man lige har vundet et Grand Prix. Men det er den største oplevelse i mit liv, konstaterer Peter Andersen bag et genert smil.

Han har sat sig i en lænestol, og han ligner slet ikke den storbarmede og outrerede dragqueen DQ. Han kunne være enhver anden mand, der er blevet jaget ud af sengen klokken otte. Det eneste, der vidner om hans dobbeltrolle er øjenbrynene, der plukket til perfektion. Og da han smiler, afslører DQ sin tilstedeværelse i det hvide tandsæt.

Sangen “Drama Queen” kom til ham i sommeren 2006, da han var til Outgames i Canada, som er et slags OL for homoseksuelle. Gaderne var fyldt med farverige deltagere fra 110 lande, der festede igennem. Stemningen var på kogepunktet, og Peter Andersen blev grebet.

- Vi var på hotelværelset, og min kæreste Lukkass lå i karbadet. Og så kom den bare “I’m your Drama Queen tonight”. Jeg for ud til ham og hævdede, at jeg havde skrevet Grand Prix-sangen. Jeg kunne simpelthen ikke få den ud af hovedet igen.

Tekst og musik kom på plads, og sangen blev sendt ind. Peter Andersen havde klart fornemmelsen af, at hans sang indeholdt de elementer, som en rigtig Melodi Grand Prix-basker skal have. “Drama Queen” handler om, hvor fedt det er at stå på scenen, som drag queen, og hvordan problemerne forsvinder, når man er badet i rampelyset. Og lige den følelse kender Peter Andersen godt. Han har i flere år været frontfigur i kopibandet “Turn on Tina,” hvor han til tider har gjort publikum i tvivl om, hvorvidt de virkelig stod overfor den legendariske sangerinde Tina Turner.

Det er første gang, at en drag queen vinder det danske Melodi Grand Prix, selvom der har været flere tilfælde i udlandet. I det hele taget er Grand Prix i den grad blevet de homoseksuelles fest. Peter Andersen understreger dog, at der er mindst lige så mange homoseksuelle, der synes, at Grand Prix er latterligt.

Boom Boom
For Peter Andersen har der altid været noget magisk ved Melodi Grand Prix. Han husker, at familien samledes, og at stemningen var intens.

- Jeg kan tydeligt huske, når moster og onkel kom på besøg, og der blev disket op med rejemadder og alskens lækkerier foran tv’et. Jeg havde båndoptageren liggende foran fjernsynet, så jeg kunne optage sangene.

Efterfølgende har Peter Andersen fået fat i alle Melodi Grand Prix-optagelser siden 1978 på VHS-bånd. Enkelte øjeblikke i Grand Prix-historien står lysende klare for ham.

- Mabel med Boom Boom er simpelthen en klassiker. Jeg huskede, at de kom ned på scenen i en elevator, og da jeg så fik fat i båndet, viste det sig, at jeg huskede rigtigt.

For Peter Andersen er Grand Prix’et en del af en 50 år gammel tradition, der har samlet både danskerne og hele Europa. Og derfor betyder det også meget for ham, at hans sang er det, han betegner som en ægte Grand Prix-basker.

Dramadronninger
Peter Andersen er endnu ikke nået til forberedelserne af det internationale Grand Prix. Men han er sikker på, at hans kæreste, Lukkass, har masser af ideer til DQ’s scenetøj. Det var også Lukkass, der stod bag lørdagens kjole og hovedbeklædning, der var en overdådighed i pink med fjer og glimtende stene.

- Vi skulle sætte 7000 Swarowski-sten på kjolen med sådan en lille varmer, så limen bag på hver enkelt sten blev varmet op. Det tog 15 sekunder per sten. Så kan du selv regne ud, hvor lang tid vi brugte på det, smiler Peter Andersen.

Han ser sine chancer for at vinde det internationale Grand Prix, som meget afhængige af, hvad de andre lande disker op med.

- Jeg tror, at der kommer mere rock i år på baggrund af Lordis sejr sidste år. Og det kan jo godt medvirke til, at de vil have noget, der slet ikke minder om sidste års vinder. Og så er min sang jo én, man kan synge med på lige med det samme.

En ting er i hvert fald sikker. DQ’s “Drama Queen” ligger meget langt fra Lordi’s “Hard Rock Halleluja”. Lige nu koncentrerer Peter Andersen sig om at fatte, at han har vundet det Grand Prix, som han har beundret i tyve år på sidelinjen. Men om tre måneder vil den almindelige mand i lænestolen igen forvandle sig til hele Danmarks dramadronning, når han rammer europæisk jord og konkurrence i det europæiske Melodi Grand Prix.